Informatie voor de patiënt


De volgende punten zijn nuttig om de patiënt over te informeren voordat de arts de katheter implanteert. U kunt onze folder met informatie over patiënten en drainage aan de patiënt geven. Je kunt deze gratis bij ons bestellen.

Afvoer thuis

Nadat de arts een verblijfskatheter heeft geïmplanteerd, kan de patiënt het ziekenhuis verlaten. De patiënt zelf, familieleden of de thuiszorg kunnen de drainage uitvoeren na training door een medewerker met ewimedienst. Je hoeft de patiënt ook niet langer op te nemen voor een eenmalige drainage van terugkerend pleuravocht of ascites.

De patiënt zelf, familieleden of thuiszorg kunnen de drainage uitvoeren na training door een Fenik-medewerker. We kunnen de patiënt en familieleden thuis voorlichten.

De katheter - productbeschrijving en gebruik

De katheter is een dunne, zachte siliconenslang. Het ligt gedeeltelijk onder de huid en groeit samen waar het uit de huid komt. Het is niet nodig om het te vervangen. Aan het zichtbare uiteinde zit een veiligheidsklep met een deksel. Als de katheter niet wordt gebruikt, wordt de veiligheidsklep automatisch gesloten.

Nadat het vocht is afgevoerd, wordt de katheter opgerold tegen een zachte plaat en afgedekt met een verband. Je ziet het dus niet onder je kleding. Dit zorgt voor maximale bewegingsvrijheid, omdat je alleen een drainageset hoeft aan te sluiten voor de korte tijd dat je de vloeistof afvoert.

Training over het gebruik van de drainagekit

Onze medewerkers zullen de patiënt, het familielid of de thuiszorgverlener trainen in het gebruik van de drainageset voor thuisgebruik. We doen dit op het moment van ontslag uit het ziekenhuis, thuis of met thuiszorg.

De drainageset voor thuisgebruik kan vooraf worden besteld bij ewimed. We kunnen ze rechtstreeks aan de thuiszorg of de patiënt leveren. Na de training kan de patiënt of thuiszorgverlener de drainagekit gebruiken.

Hier vind je alle producten voor thuisafvoer.

Nazorg

Druk een duidelijk drainageprotocol af in de behandelingsnotitie voor de patiënt of in de verwijzing naar de thuiszorg. Het is dan handig om “en indien nodig” toe te voegen na het aantal aanbevolen drainages per week, voor het geval de hoeveelheid geproduceerde vloeistof verandert.

Natuurlijk kun je contact met ons opnemen als je vragen hebt.

Heb je nog vragen?

Hier zijn enkele van onze veelgestelde vragen.

FAQ
Producten voor de drainage van pleuravocht en ascites.

ewimed Nederland B/V

ewimed Denemarken