Routines

We hebben onze jarenlange ervaring gebundeld in suggesties voor verschillende procedures voor het draineren van pleurale effusie en ascites. Deze kunnen vooral relevant zijn voor mensen die op ziekenhuisafdelingen werken. Naast informatie over drainage met verblijfskatheters vindt u ook suggesties voor informatie voor patiënten en thuiszorgmedewerkers.

Routines

We hebben onze jarenlange ervaring gebundeld in suggesties voor verschillende procedures voor het draineren van pleurale effusie en ascites. Deze kunnen vooral relevant zijn voor mensen die op ziekenhuisafdelingen werken. Naast informatie over drainage met verblijfskatheters vindt u ook suggesties voor informatie voor patiënten en thuiszorgmedewerkers.


1. Behandelingsvoorstel en afvoerprotocol


Met onze verblijfskatheters voor terugkerende pleurale effusie en ascites kunt u patiënten eenvoudig verlichting van symptomen en levenskwaliteit bieden. De patiënt kan na het inbrengen van de katheter uit het ziekenhuis worden ontslagen. De patiënt kan het vocht dan gemakkelijk zelf thuis afvoeren, of met de hulp van familieleden of thuiszorg.

Deze vorm van behandeling herstelt de levenskwaliteit van de patiënt, verlicht effectief de symptomen en vermindert tegelijkertijd de druk op de middelen van het ziekenhuis.


2. Opleiding


Bij ons ligt de focus op de patiënt. Daarom willen we je helpen om zo goed mogelijk voor de patiënt te zorgen. Daarom hechten we veel belang aan een hoog serviceniveau, dat garant staat voor een professionele en complete afwateringstraining.


3. Informatie voor patiënten


U moet deze punten met uw patiënt bespreken tijdens de voorlichtingsbijeenkomst voordat de katheter wordt ingebracht.


4. Vóór de implantatie


Hebt u een patiënt die een verblijfskatheter krijgt om pleuravocht of ascites af te voeren? Dan hebben we een aantal voorgestelde procedures om je voor te bereiden op de procedure.


5. Materialen in ziekenhuizen


Er zijn verschillende opties voor implantatieproducten en accessoires voor katheterdrainage. Een kort overzicht van deze en andere accessoires vind je hier.


6. Afvoerinstructies


Gedetailleerde drainage-instructies en informatie over onze drainagekits zijn te vinden in het document Informatie voor artsen en zorgverleners. We raden ook een gratis trainingssessie aan voordat je je eerste patiënt krijgt, neem gerust contact met ons op!


7. Verband verwisselen


Patiënten met een verblijfskatheter die pleuravocht en ascites thuis draineert, moeten hun verband minstens 2 keer per week laten vervangen. Wil je zien hoe je in alle rust een verband verwisselt? Geen probleem, we hebben instructies samengesteld voor het verwisselen van verbanden.

Als je vragen hebt, neem dan gerust persoonlijk contact met ons op.


8. Informatie voor thuiszorg


Als je de patiënt ontslaat naar een thuiszorginstelling, hebben zij informatie nodig die je hier kunt vinden.


9. Voordat je naar huis gaat


U heeft een patiënt die een verblijfskatheter heeft gekregen voor langdurige drainage van terugkerende pleurale effusie of ascites. Nu kun je de patiënt uit het ziekenhuis ontslaan. Wat gebeurt er dan?

Om ervoor te zorgen dat het ontslag soepel verloopt, hebben we wat informatie verzameld waarmee je rekening moet houden in dit ontslagproces.


10. Spoel de katheter door


Afhankelijk van de viscositeit van het pleuravocht of ascitesvocht kan het soms nodig zijn om de katheter door te spoelen. Doe dit alleen als je denkt dat het nodig is om de doorstroming te herstellen. Alleen een arts, of een verpleegkundige in opdracht van een arts, mag de katheter doorspoelen en dit gebeurt met een aseptische techniek.

Heb je nog vragen?

Hier zijn enkele van onze veelgestelde vragen.

FAQ