Voor ontslag


U hebt een verblijfskatheter geïmplanteerd vanwege terugkerend pleuravocht of ascites en u wilt de patiënt uit het ziekenhuis ontslaan. Wat moet je nu doen?

Volg de onderstaande procedures om ervoor te zorgen dat de patiënt een goede afscheiding heeft en drainagemateriaal heeft om het vocht af te voeren.

 

Dingen om over na te denken voor ontslag

Plan hoe de patiënt thuis verzorgd zal worden. De patiënt voelt zich misschien niet op zijn gemak om het vocht zelf af te voeren en heeft misschien geen familielid om te helpen. In dat geval moet een thuiszorgdienst worden ingeschakeld. Zelfs als de patiënt of een familielid het vocht zelf afvoert, is het goed om een thuiszorgservice als back-up te hebben. De patiënt kan na verloop van tijd achteruitgaan en hulp nodig hebben.

  • Controleer of de patiënt, het familielid of de thuiszorg over de kennis beschikt om de patiënt te draineren. Neem contact met ons op als er behoefte is aan training.
  • Zorg ervoor dat er een voorschrift is voor de hoeveelheid en het interval van drainages en het verwijderen van hechtingen.
  • Stuur gerust minstens 2 drainagesets met de patiënt mee naar huis en zorg voor bestelroutines voor verdere drainage thuis. Stuur ook een klein flesje chloorhexidine alcohol mee.
  • Geef de patiënt een behandelingsnotitie en de folder Patiënt en Drainage Informatie, die je van ons kunt krijgen.
  • Vergeet niet dat het goed is om wat drainagemateriaal in de kliniek te bewaren voor het geval de patiënt later weer wordt opgenomen.

Training via ewimed

- Nu is het onze beurt!

Zodra je de katheter hebt geïmplanteerd en we hebben uitgezocht wie het vocht gaat afvoeren, zorgen we ervoor dat ze getraind zijn en de juiste drainagematerialen hebben. Natuurlijk trainen we ook andere afdelingen in het ziekenhuis als de patiënt van afdeling verandert.

Ontslag uit het ziekenhuis

- Wat te doen op de dag van ontslag?

  1. Voer een drain uit op de dag van ontslag. Draineer zo leeg mogelijk op basis van de medische toestand van de patiënt voordat de patiënt naar huis gaat. Neem de nationale richtlijnen voor ascitesdrainage met betrekking tot mogelijke albuminevervanging in acht.
  2. Koppel het drainagemateriaal los en plaats een nieuwe steriele dop op de veiligheidsklep. De veiligheidsklep sluit automatisch, dus het is niet nodig om de katheter af te klemmen. Controleer of het verband goed vastzit.

koppla isär ett munstycke från en säkerhetsventil på PleurX eller drainova kvarliggande kateter

1 | Maak het drainagemateriaal los van de katheter.

rengör säkerhetsventilen på den kvarliggande katetern PleurX eller drainova

2 Desinfecteer de veiligheidsklep.

sätter på ett PleurX ventillock så att det hakar i

3 | Doe een nieuw deksel op en breng een nieuw verband aan.

Geef de patiënt de behandelingsnota van de arts samen met het katheterpaspoort (indien beschikbaar) en onze folder met informatie over patiënten en drainage.

Als u nog vragen heeft, helpen onze medewerkers u graag verder.

Heb je nog vragen?

Hier zijn enkele van onze veelgestelde vragen.

FAQ