Pleuravocht (vocht in de longen)


Gemakkelijk uitgelegd !

Eenvoudig en kort

De meest voorkomende oorzaken van pleuravocht

  • Kanker
  • Hartfalen
  • Longontsteking

Symptomen van pleuravocht

  • Kortademigheid
  • Pijn/druk op de borst
  • Hoesten

Synoniemen voor pleuravocht

  • Pleurale effusie
  • Water in de longen
  • Vocht in de longen

Hoe pleuravocht behandelen

  • Eenmalige drainage (punctie)
  • Pleurodes (talk/mepakrine)
  • Overgebleven pleurale katheter voor drainage

Pleura (borstzak)


Het borstvlies
is een dun vlies in de borstkas dat bestaat uit twee vliezen, die ook wel bladeren worden genoemd. Het binnenste blad omringt de long en wordt de pleura viscerale genoemd. Het buitenste blad omzoomt de binnenkant van de borstwand en wordt de pleura parietale genoemd. Tussen deze twee bladeren bevindt zich de borstholte. De borstholte bevat een paar millimeter vloeistof, waardoor de twee bladen tegen elkaar schuiven als je ademt. Net als twee glasplaten met een laagje vloeistof ertussen.

Illustratie van de long met pleura (borstzak) en pleura parietale en pleura viscerale.

Wat is pleuravocht?

Pleuravocht betekent dat het borstvlies (pleurazak), dat we hierboven hebben beschreven, zich vult met meer vocht dan normaal. Bij een gezond persoon zit er een paar milliliter vocht in de borstholte zodat de twee pleurabladen pijnloos kunnen bewegen.

Bij iemand die aan pleuravocht lijdt, vult het vocht in het borstvlies rond de longen zich. Als het vocht een bepaalde hoeveelheid bereikt, beïnvloedt dit de ademhaling, omdat de longen niet meer volledig kunnen uitzetten door het vocht.

Waarom ontstaat pleuravocht?

Er zijn verschillende ziekten die pleuravocht kunnen veroorzaken. In een lange lijst van ziekten is de meest voorkomende oorzaak van pleurale effusie kanker (kwaadaardige tumor). Hartfalen of longontsteking (longontsteking) kunnen ook pleuravocht veroorzaken.

Longkanker gevolgd door borstkanker zijn de meest voorkomende oorzaken van een kwaadaardige pleurale effusie.

Illustratie van de long met pleuravocht.

Voordat ik PleurX kreeg, viel ik 1-2 keer per week flauw en moest ik 5 kilometer naar het ziekenhuis. Sinds ik mijn PleurX een maand geleden kreeg, hoefde ik niet meer naar het ziekenhuis. Het is zo belangrijk om te kunnen profiteren van de tijd thuis en ziekenhuisopname te vermijden. Als ik in het ziekenhuis kom, word ik eraan herinnerd dat ik ziek ben, maar als ik thuis kan zijn, voel ik me niet ziek.

– Lotta uit Kalmar / borstvliesvocht (kanker) – Kalmar

Hoe pleuravocht behandelen?

Er zijn verschillende behandelingsopties om terugkerend pleuravocht te behandelen:

Pleurale drainage (pleurale punctie of toracocentese)

Tijdens een pleurale drainage wordt het vocht dat zich via een canule heeft verzameld, met een injectiespuit afgevoerd. Dit is een poliklinische procedure die vaak in een ziekenhuiskliniek wordt uitgevoerd. Als het vocht zich weer vult, moet je terug naar het ziekenhuis voor een nieuwe pleura-tap.

Pleurodes

Afhankelijk van de onderliggende ziekte en de aard van het vocht kan terugkerend (recurrent) vocht worden tegengegaan met een chemische pleurodesisbehandeling. Een stof, meestal talk of mepakrine, wordt in de borstholte geïnjecteerd om een ontsteking te veroorzaken. Als de behandeling succesvol is, plakken de pleurabladen aan elkaar en stopt het vocht met het vullen van de pleuraholte. Dit wordt een pleurodes genoemd.

Behandeling met pleurodesis vereist een verblijf in het ziekenhuis van maximaal een week.

Resterende katheter

Bij ewimed raden we het volgende aan onmiddellijke implantatie van een verblijfskatheter in geval van terugkerende pleurale effusie. Het vroegtijdig plaatsen van de katheter verhoogt de kans op spontane pleurodesis.

Een verblijfskatheter heeft een groot voordeel voor de patiënt. Je hoeft niet herhaaldelijk naar het ziekenhuis voor een punctie en een eenmalige drainage. Het is ook mogelijk om spontane pleurodese door regelmatig vocht af te voeren. Spontane pleurodese betekent dat de vloeistof zich niet meer vult.

De patiënt heeft dus meer tijd tot zijn of haar beschikking, omdat het vocht thuis kan worden afgetapt zonder dat er een arts bij aanwezig hoeft te zijn. Dit verhoogt de mobiliteit en levenskwaliteit
.

Andere voordelen van een verblijfskatheter zijn onder andere minder ziekenhuisverblijven, laag risico op infectie en complicaties.

Meer informatie over de katheter

Kort overzicht van de voordelen van onze verblijfskatheters

  • maakt onafhankelijke, snelle en patiëntveilige drainage thuis mogelijk.
  • geen verdere ziekenhuisopname als gevolg van de vloeistof
  • eenvoudig en gebruiksvriendelijk
  • geen herhaalde, pijnlijke prikken
  • een eenmalige minimaal invasieve procedure om de katheter te implanteren
  • hoogste patiëntveiligheid dankzij de unieke aansluiting op de drainageset
  • meer mobiliteit en onafhankelijkheid voor u als patiënt
  • lager infectierisico
  • hoog niveau van spontane pleurodesis bij pleurale effusie zonder verdere interventie

Belangrijke informatie

De Europese en Amerikaanse medische organisaties op het gebied van thoraxchirurgie en longgeneeskunde
adviseren sinds 2018 om een getunnelde retained pleural catheter te implanteren in geval van terugkerend vocht.
De reden hiervoor is dat het zorgt voor effectieve symptoomverlichting en een korter verblijf in het ziekenhuis met een goede kans op een pleurodese. (Bronnen: Europa USA)

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op of bekijk een selectie van onze veelgestelde vragen (FAQ’s).

Neem nu contact met ons opFAQ (veelgestelde vragen)