Mijn katheter

Goed om te weten over pleurale effusie drainage en ascites

Verschillende ziekten kunnen terugkerende pleurale effusie of ascites veroorzaken, wat ook wel vocht in de longen of vocht in de buik wordt genoemd. Onze producten en ons serviceconcept kunnen u helpen uw mobiliteit te behouden, uw levenskwaliteit te verbeteren en herhaalde ziekenhuisopnames te vermijden.

Wat voor soort katheter is het en wat doet hij?

Een Drainova® of PleurX™/PeritX™ katheter is een zachte, buigzame siliconenslang. Deze katheter wordt door de arts geïmplanteerd tijdens een minimaal invasieve procedure en hoeft niet te worden vervangen. De katheter wordt met een deel binnen het lichaam en een deel buiten het lichaam geplaatst. Een klein polyester manchet groeit in het weefsel onder de huid. Dit voorkomt dat de katheter er per ongeluk wordt uitgetrokken.

Het deel van de katheter dat zich buiten het lichaam bevindt, heeft een veiligheidsklep. Via deze veiligheidsklep kan een speciale drainageset worden aangesloten om de vloeistof op een veilige manier voor de patiënt af te voeren.

Als er geen vloeistof wordt afgevoerd, kan de katheter onder een zelfklevend verband worden geplaatst. Zo kun je hem comfortabel onder je kleding dragen zonder dat anderen hem zien. Dit geeft je maximale bewegingsvrijheid. Je vermijdt ook het ongemak en de tijd die het kost om opgenomen te worden in het ziekenhuis voor herhaalde puncties.

Bij ons ben je in veilige handen

We hebben vele jaren ervaring op dit gebied. Daarom kunnen we u en uw zorgteam ondersteunen vanaf de implantatie in het ziekenhuis tot en met de training in het gebruik van onze drainagekits thuis. Op deze manier kunnen we u helpen uw mobiliteit en levenskwaliteit terug te winnen.

Nadat de arts je katheter geïmplanteerd heeft, kun je uit het ziekenhuis ontslagen worden en naar huis gaan. We kunnen je dan leren hoe je onze drainagekits moet gebruiken, zodat jij, je naasten of de thuiszorg het vocht veilig kunnen afvoeren. Lees hier meer over onze service.

?

FAQ (veelgestelde vragen)

Ja, we hebben vele jaren ervaring met pleuravochtdrainage en ascites. Elk jaar krijgen vele honderden patiënten in Zweden een verblijfskatheter en binnen de groep hebben we duizenden patiënten per jaar. Als patiënt hoef je niet naar het ziekenhuis om vocht af te voeren, zodat je thuis meer tijd kunt doorbrengen met familie en vrienden. Je krijgt weer wat levenskwaliteit terug.

Nee, je kunt de katheter zo lang houden als je hem nodig hebt.

Als u tekenen van infectie ziet bij de uitgang van de katheter, zoals roodheid of zwelling, moet u contact opnemen met uw arts om de infectie te behandelen. Je arts kan je helpen met je medische vragen.

Ja, als je de katheter volledig en correct afdekt met een zelfklevend verband, kun je douchen. Als er water onder het verband sijpelt, moet je het verband na het douchen vervangen.

Onze tip is om een douche te nemen voordat je vocht moet afvoeren, omdat je het verband daarna toch moet verwisselen.