FAQ (veelgestelde vragen)

Veel mensen hebben dezelfde of soortgelijke vragen als het gaat om de drainage van borstvliesvocht of ascites. Daarom hebben we deze FAQ-pagina ontwikkeld. Hier geven we antwoorden op de meest gestelde vragen aan iedereen die meer wil weten. Om het zoeken naar antwoorden te vergemakkelijken, zijn de vragen per categorie gerangschikt.

FAQ (veelgestelde vragen)

Veel mensen hebben dezelfde of soortgelijke vragen als het gaat om de drainage van borstvliesvocht of ascites. Daarom hebben we deze FAQ-pagina ontwikkeld. Hier geven we antwoorden op de meest gestelde vragen aan iedereen die meer wil weten. Om het zoeken naar antwoorden te vergemakkelijken, zijn de vragen per categorie gerangschikt.


Over de katheter


Ja, als je de katheter hebt opgerold en op het verbandmateriaal hebt gelegd en het kleefverband het hele verbandmateriaal goed bedekt.
Ons advies: douchen voordat je draineert en verband verwisselt. Als het verband nat wordt onder de douche, kun je het onmiddellijk vervangen.

Er is geen limiet aan hoe lang de katheter kan blijven zitten. Hij raakt zelden verstopt en als dat toch gebeurt, kun je hem doorspoelen. Het is dus niet nodig om de katheter te vervangen zolang hij werkt, tenzij er bewijs is van infectie van de katheter. Dergelijke tekenen kunnen roodheid, zwelling en merkbare hitte zijn. Als je het niet zeker weet, vraag het dan aan je arts.

Je kunt de drainagekits ook in het buitenland gebruiken. Bestel voordat je vertrekt voldoende drainagekits voor thuisgebruik. Onze zakken zijn bijzonder geschikt omdat ze niet veel ruimte innemen. Neem bij het weggooien van de drainagekits de lokale afvalverwerkingsregels in uw land in acht.

De katheter kan indien nodig door een arts onder plaatselijke verdoving worden verwijderd. Eén reden kan zijn dat de vloeistof stopt met vullen, maar er zijn ook andere redenen.

Ja, we hebben vele jaren ervaring in het draineren van pleuravocht en ascites. Elk jaar krijgen honderden patiënten in Zweden een verblijfskatheter. Hierdoor krijgt de patiënt weer wat levenskwaliteit terug en kan hij of zij meer tijd thuis doorbrengen.

Ja, door het vocht af te voeren, verminderen of verdwijnen symptomen zoals kortademigheid of spanning in de maag. Omdat je geen drainageset aangesloten hebt als je niet draineert, ben je mobieler in het dagelijks leven. Je kunt de katheter dragen onder een verband dat niet zichtbaar is onder je kleding.

Douchen is mogelijk met de katheter onder een verband. Langdurig contact met water moet echter worden vermeden, dus zwemmen of baden is niet mogelijk. We kunnen een bezoek aan een sauna ook niet aanraden. Dit is zowel om hygiënische redenen als omdat het katheterventiel kan gaan lekken bij de hoge temperaturen.

Praat hierover met je arts voordat je op reis gaat. De arts kan dan een aanbeveling doen op basis van jouw individuele situatie. Als je voor een langere periode op reis gaat, kun je ook overwegen om van tevoren voldoende drainagekits te bestellen. Zie ook “Kan ik op vakantie met de katheter? Zelfs in het buitenland?”
Als je problemen ondervindt met je katheter of vloeistoffen tijdens het reizen, moet je onmiddellijk contact opnemen met een arts op je bestemming.

Ja, als je de katheter niet goed behandelt, kun je hem beschadigen? Lees de instructies zorgvuldig door.

Over afwatering


Als jij of je dierbaren het vocht zelf willen afvoeren, regelen we met de gezondheidszorg dat je de drainageset mee naar huis krijgt. Je kunt kiezen of je het materiaal thuis wilt laten bezorgen. Of, als je dat liever hebt, kun je het afhalen bij het dichtstbijzijnde postbezorgpunt. Als je thuiszorg hebt die je helpt, kunnen ze het materiaal meenemen.

Ja, maar als je het ziekenhuis verlaat, krijg je een training over hoe je het vocht moet afvoeren. Een van onze medewerkers of medewerkers van het ziekenhuis zal stap voor stap met je doornemen waar je aan moet denken. Je ontvangt ook informatiemateriaal over waar je rekening mee moet houden, zodat je de informatie naderhand kunt bekijken.

Nee, de drainagekit kan maar één keer gebruikt worden. Om hygiënische redenen en vanwege het risico op infectie mogen ze niet opnieuw worden gebruikt.

Na drainage wordt het gebruikte drainagemateriaal afgevoerd als restafval. Neem de plaatselijke afvalvoorschriften in acht. Vraag je zorgverlener hoe je met het materiaal moet omgaan als je bijvoorbeeld cytostatica gebruikt of als er infectiegevaar is.

Als je na drainage nog steeds niet gemakkelijk ademt, moet je contact opnemen met je arts. Je arts kent je medische voorgeschiedenis en kan je na een onderzoek uitleggen waarom je moeite hebt met ademhalen.

Als de kleur of consistentie van de vloeistof verandert, is dit geen acuut gevaarlijke situatie. Je behandelend arts kan de reden hiervoor uitleggen op basis van het verloop van je ziekte. Als je echter bloed in de vloeistof krijgt, moet je onmiddellijk naar je arts gaan.

Over hechtingen en verband


De huidhechtingen (hechtingen die het verst van de uitgang van de katheter verwijderd zijn) kunnen na 10 dagen verwijderd worden. De fixatiehechtingen (hechtingen bij de uitgang van de katheter) moeten minstens 30 dagen blijven zitten.

De hechtingen kunnen worden verwijderd door de kliniek in het ziekenhuis waar de katheter is ingebracht. Ze kunnen echter ook worden verwijderd door de thuiszorg of een gezondheidscentrum. Neem in dat geval onze folder met informatie over patiënten en drainage mee, waarin staat wanneer de hechtingen verwijderd moeten worden.

In de eerste week kan het verband een week blijven zitten als het er goed uitziet en er geen tekenen van infectie zijn. Daarna moet je het verband minstens twee keer per week verwisselen. Dit is om een mogelijke infectie tijdig op te sporen.

Je vindt gedetailleerde beschrijvingen onder het kopje Verband vervangen op deze website. Gedetailleerde beschrijvingen zijn ook beschikbaar in onze brochures en gebruikershandleidingen. Je vindt deze onder Downloads/Mediabank.

Heb je vragen over onze afvoersets, onze service of over ons bedrijf?

CONTACT NU